Tummat melodiat sumussa – Foghornia

272
lukukertaa
Tapani Rinne.

Signature Dark levymerkin sarjassaan toinen julkaistava albumi Foghornia on jatkoa Tapani Rinteen viime vuonna ilmestyneelle hienon vastaanoton saaneelle Radioton-albumille. Levy julkaistaan ensin digitaalisesti, myöhemmin myös vinyylinä.

Rinteen uudessa levyssä lähtöasetelma, bassoklarinetista ja elektronisista äänimaisemista rakentuva kokonaisuus on pysynyt samana, mutta tällä kertaa sukelletaan aiempaa melankolisemmille vesille aina dark ambientin syviin syövereihin asti.

Yleinen maailman tila on luonnollisesti vaikuttanut Rinteenkin musiikin tunnelmaan, joskin
kappaleisiin sisältyy myös henkilökohtaisia kokemuksia ja muistoja elämän varrelta. Kirjurinluoto-kappaleella kuuluu Tapanin lapsuuden ja nuoruuden kaupungin Porin soundtrack, teollisuuskaupungin rytmi ja torvien huhuilu jazz-juhlien pääkallonpaikalla. Tapani: “Teos on omistettu Pori Jazz -festivaalille ja sen kahdelle perustajajäsenelleen, Tapani Kontulalle ja Jyrki Kankaalle, jotka molemmat poistuivat keskuudestamme viime vuosina. Ilman heidän vaikutustaan en olisi tehnyt tätäkään levyä.” Confirmation on sävelletty Tapanin veljenpojan rippitilaisuuteen. Kuten niin usein vaikuttavassa taiteessa, yksityinen tulee yleiseksi ja päinvastoin. “Musiikki ei ole erillinen saareke vaan osa jokapäiväistä elämää”, Rinne kuvailee.

Tapani Rinne on taiteilija, bändin vetäjä, säveltäjä, äänisuunnittelija ja levytuottaja, joka on
kehittänyt oman kokeellisen ja innovatiivisen tyylinsä klarinetin ja saksofonin kanssa. Parhaiten hänet tunnetaan kansainvälisesti uraauurtavan kokoonpanon RinneRadion johtajana.

Signature Dark levy-yhtiö on perustettu toukokuussa 2020 Helsingissä. Levymerkin keskeinen idea on julkaista tummasävyistä, melankolista, minimalistista ja elokuvallista musiikkia. Genret, kuten ambient, drone sekä dark / doom / noir jazz ovat avainasemassa, mutta myös muita linjaan sopivia tyylejä voidaan harkitusti julkaista tulevaisuudessa. Kokeellisuus on lähtökohta ja keskiössä suhteessa julkaisuihin. Levy-yhtiön jakelun hoitaa maineikas Rockadillo Records.

Tapani Rinne – Foghornia julkaistaan Signature Dark -levymerkillä 9.10.2020.