Gourmet: New habitat

611
lukukertaa
Cover photos and Gourmet paper dolls by Esa Onttonen ; Paper doll photos by Riitta Juvonen, Martta Kallio, Susanne Kujala, Petri Kumela and Esa Onttonen ; Graphic design by Seppo Laine.

2020 Fiasko Records FRCD-101

1.Jännitys rakkauden (Innanen, Onttonen)
2.Ratakatu 12 (Onttonen)
3.Nighttime rag (Onttonen)
4.Kaukana on Pjongjang (Innanen)
5.Kesän kukkia kaipaan (Innanen)
6.Egisa the sensational catfish (Innanen, Onttonen)
7.Busukas (Innanen)
8.It’s your life (Onttonen)
9.Myötäjäisinä ruskeaa vettä (Innanen, Onttonen)

Mikko Innanen (saxophone), Esa Onttonen (guitar), Ilmari Pohjola (trombone), Veli Kujala (accordion), Petri Keskitalo (tuba), Mika Kallio (drums)

+ 1, 5, Mari Palo (vocals)
+ 1-3, 5-7: Sami Kontola (percussion)

Produced by Esa Onttonen and Mikko Innanen
Recorded 11/2019 by Petri Majuri at E-Studio, Sipoo
Editing and additional recording by Esa Onttonen in various locations in Helsinki during the summer of 2020, field recording on 9 by Mikko Innanen (the sound of Vantaanjoki rapids) and Esa Onttonen (thunderstorm)
Mixed 9/2020 by Abdissa Assefa at Ambience Studios, Helsinki
Mastered by Jaakko Viitalähde at Virtalähde Mastering

Arvio: 4 tähteä

 

Ikisuosikkini Gourmet ja viides kokopitkä albumillinen musiikkia. Jazzia voi pitää Gourmetin emogenrenä, mutta estottomassa venkoilussa on niin paljon muutakin. Humppakomppeja, edellisen levyn Järviradio-tribuutin laajennusta uusin innoittunein sävelin, klassista sopraanolaulua, rautalanka- & kantrikitaraa, perinteisen puhallinseitsikon ja marssimusiikin muistumia, latinalaista rytmittelyä, ja ties mitä vielä.

Etenkin keikoilla Gourmetin kivikasvoinen huumori hykerryttää aina. Tällä levyllä vitsit ovat kuulijan korvissa, joku kuuntelee useimpia soitteita hymynkareisena, toinen saa kaikin mokomin ottaa niin tosissaan kuin kehtaa.

Sävellyspuolella Gourmet on tuttuun tapaan saksofonisti Mikko Innasen ja kitaristi Esa Onttosen yhteisyritys. Hulvattoman ja värikkään kokonaisuuden kaksikko on jälleen puristanut kasaan. Muutamasta kappaleesta muutama sananen:

Puhallinorkesterien lienee pakko ottaa Nighttime rag vappuohjelmistoonsa, sen verran valloittavasti se neljimmäisen veljeksen sukulaisena koukuttelee.

Kaukana on Pjongjang soittaa Pohjois-Korean maailmankartalle aseinaan Petri Keskitalon sävykkään tuuban määräämä leppoisa poljento, yllään ihanat soolot, jotka irtoavat Innasen saksofonista ja Ilmari Pohjolan pasuunasta.

Kesän kukkia kaipaan suuntaa aluksi valokeilan Veli Kujalan harmonikkaan, ja saksofonin esittelemä melodia on niin Järviradiota, että. Mari Palon sopraano huhuilee saksofonin taustalla, ja sitten onkin rumpali Mika Kallion ja Keskitalon aika johdattaa kuulijat humpan autuuteen. Ja soittaakohan Ilmari Pohjola elämänsä ensimmäisen humppasoolon? Innasen soolo rusahtaakin sitten ulos raamit kaulassa, mutta niin vain siitäkin kyetään palaamaan perusasioihin.

Egisa the sensational catfish kuulostaa niin pohjoiskorelaiselta, että kappaleiden nimien epäilee seonneen. Onttosen kantrahtava kitarointi vetää kuitenkin kissakalastamaan Amerikan mantereelle.

Busukas-kappaleen alkupuoli on Innasen sopraanohurjastelua, jälkipuoliskolla kaahaa Kujalan haitari, ja lopussa Onttonen, Innanen ja Kujala ihmettelevät yhdessä miten kivaa koukeroisuus onkaan.

Myötäjäisinä ruskeaa vettä on levyn moniosainen kymmenminuuttinen grande finale, järkäle suorastaan, josta löytyy niin kansanmusiikillisuutta kuin rockin räimettäkin. Solisteista Kujalan mikrotonaalinen haitari, Onttosen hendrixiaaniseksi yltyvä kitara ja lopulta Innasen hervoton sopraanosaksofoni johtavat varomattoman kuulijan keskelle ukkosmyrskyä.

Palon ohella Gourmet on kelpuuttanut pitoihinsa toisenkin vieraan: Sami Kontola on koristellut kaksi kolmannesta levyn biiseistä mittavalla perkussio-osaamisellaan. Perusyhtye on levyllä voimissaan. Sen tyylin kirjava monimusiikillisuus on löytynyt aikaa sitten, mutta kun soitinnus on näin ainutlaatuinen, projekti on helppo pitää mielenkiintoisena hamaan maailman tappiin asti. Kaikki keksityt ja keksimättömät musiikit on mahdollista tulkita Gourmetin kielellä. Toivon mukaan tulossa on vielä paljon ihmeteltävää ja nautiskeltavaa.