Ojanen, Ville: Ville Ojanen

689
lukukertaa
Kannet: Janne Heinonen.

2020 Omakustanne

1.Akka Kebnekaiselainen
2.Old folk school
3.Mehiläisvaha
4.Kevätjäät
5.Saarijärven juhannuskisat
6.Säästäjä reel
7.Kaupunginjohtaja Rusasen polska
8.Kalmarin kuninkaat
9.Pohjoiset veet

Sävellykset: Ville Ojanen.

Ville Ojanen (viulu, alttoviulu, mandoliini, laulu, ähtävänharppu), Johanna Juhola (haitari, melodica), Juha Kujanpää (piano, harmooni, melodica), Tero Tuovinen (kontrabasso).

Tuotanto: Ville Ojanen
Äänitys ja miksaus: Antti Vainio
Masterointi: Vesa Laasanen

Arvio: 5 tähteä

 

Folkproge on yksi lempparigenreistäni, ja tässä yhtyeessä on mukana kaksi mestaria, niin alan säveltäjänä kuin yhtyejohtajana kunnostautunutta. Ville Ojasen albumit, viimeisimpänä upea Kameleontti, ja Juha Kujanpään pitkäsoitot Kivenpyörittäjä, Kultasiipi ja Niin kauas kuin siivet kantaa ovat töitä, joissa suomietno ja rytmimusiikilliset vaikutteet ovat yhdistyneet vaihtelevin painotuksin, mutta aina väkevästi. Ja myös sitä progressiivista henkeä on löytynyt kiitettävästi!

Kun Ojasen ja Kujanpään mukana musisoivat haitaristi Johanna Juhola ja kontrabasisti Tero Tuovinen, superyhtyeen leima ei ole tippaakaan lioiteltu. Tyylillisesti nyt ei kuitenkaan olla folkprogen pauloissa vaan puhtaan akustisen ja vankasti kansanmusiikkipohjaisen musiikin lumoissa. Mennään siis Ville Ojasen kaustislaisille juurille, mutta niin että levyn musiikki on samalla taiteeksi hiottua, persoonalliseksi jalostunutta kansan ja Ojasen musiikkia.

Ojanen on melodian mestari, ja tunnelman. Pitkäksi ajaksi mieleenjäävää tarttuvuutta on niin haikeissa himmerryksissä kuin reippaissa polskutteluissakin. Yhtye soi kauniisti balanssissa ja svengi on aivan ylittämätön. Ensemblen maagisuus syntyykin soinnillisen hienostuneisuuden ja maanläheisen juurevuuden ainutlaatuisesta yhdistelmästä.