Joonas Haavistosta Steinway-artisti

1685
lukukertaa

Kansainvälisesti huomioitu jazzpianisti Joonas Haavisto on valittu maailmankuulun pianobrändin Steinwayn Artistiksi. Artistius on kunnianosoitus, jolla halutaan tukea kansainvälisesti korkeatasoisten pianistien uraa sekä työolosuhteita. Steinway Artist -rosteriin kuuluvat mm. Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein, Lang Lang, Keith Jarrett, Ahmad Jamal, Brad Mehldau sekä Robert Glasper.

Pianisti ja säveltäjä Joonas Haavisto (s.1982) on kansainvälisesti palkittu jazzmuusikko. Hän on levyttänyt useiden eri kokoonpanojen kanssa ja esiintynyt merkittävillä festivaaleilla sekä klubeilla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa.

Nousujohteista kansainvälistä uraa tekevä Haavisto on julkaissut trionsa kanssa kolme albumia: Blue Waters, Micro to Macro sekä oku. Joonas Haavisto Trion kolmas albumi oku (2016) julkaistiin Pohjoismaiden ja Japanin lisäksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Kiitetyn oku-albumin kappale Frozen nousi maailmanlaajuisen Apple Musicin A-listalla 2015- 2016 jazzsävellyksien top 10:een. Useat kansainväliset jazzjulkaisut ja sanomalehdet ovat antaneet erinomaisia arvioita uudesta levystä:

”One of the most talented pianists of his generation.”
— Tobias Rapp, Der Spiegel (Nov 2016)

”One of the best piano trios in Europe.”
— Sebastian Meissner, Sounds&Books (Nov 2016)

”A stunning pianist. Every tune sounds excellent!
— Takashi Kubota, Jazz Japan (February 2016)

”Latest masterpiece from the fast rising Nordic Star.”
— Jazz Critiques Magazine (March 2016)

”This trio ́s real thrill lies in its unique balance and those breathtaking moments in their nuanced playing.”
— Toshiaki Uemura, CD Journal (February 2016)

“This debut set is a delight from start to finish.”
— Tim Stenhouse, ukvibe (2013)

Joonas on myös esiintynyt kamariorkestereiden kuten Keski- Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Lapin Kamariorkesterin solistina. Viime vuonna Cannesin Un Certain Regard sarjan voittaneessa Juho Kuosmasen ohjaamassa elokuvassa Hymyilevä mies on myös yksi Haaviston esittämä ja säveltämä kappale.

Haavisto on menestynyt myös soolopianistina ja voittanut kansainvälisen Jazz Improvizacija 2006 soolopianokilpailun Vilnassa. Lisäksi hän oli yksi semifinalisteista Nottingham International Jazz Piano Competitionissa 2010. Joonas on päässyt tekemään yhteistyötä niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa kansainvälisesti merkittävien jazzmuusikkojen kanssa. Nimistä mainittakoon Jerry Bergonzi, Jonathan Kreisberg, Tivon Pennicott, Troy Roberts ja Leo Brooks.
Joonas kertoo olleensa maailman parhaana pidetyn Steinway & Sons pianomerkin fani jo pienestä pitäen.

– Yksi mieleenpainuvimmista muistoista on, kun suuri mestari Murray Perahia vieraili Kokkolassa 90-luvun lopulla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina. Ihmettelin vielä pitkään konsertin jälkeen, miten joku voi saada niin kauniin ja laulavan soundin flyygelistä. Viime vuonna kuulin myös kahta jazzpianon legendaa heidän soolokonserteissaan – Keith Jarrettin soolokonsertti Brysselissä ja Brad Mehldaun soolokonsertti Turussa. Kaikissa edellä mainituissa konserteissa oli siis Steinwayn flyygeli.

– On suuri kunnia liittyä Steinwayn Artistien joukkoon. On myös hienoa päästä viemään Suomen korkeatasoisen jazzkentän viestikapulaa tätä kautta maailmalle.

Haavistolla on tulossa kesän festivaalikeikkojen lisäksi oma soolokonsertti syyskuussa Steinway Piano Galleryssä Helsingissä.

www.joonashaavisto.com