Jyväskylä voitti bigband-mestaruuden

1378
lukukertaa
Kuva: Matias Mäkitalo.

19. Suomen big band -mestaruuskilpailu käytiin 2.7.2010 BB-klubilla Imatra Big Band Festivaaleilla.

Kilpailuun osallistui seitsemän suomalaista big bandia: Junior All Star Big Band, Lahti Big Band, Lappeenranta Big Band, Jyväskylä Big Band, Turku Jazz Orchestra, Imatra Big Band ja Kuullos Orchestra Helsingistä.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Jiggs Whigham (USA) ja Jere Laukkanen, puheenjohtajana oli Tapio Maunuvaara.

Tuomariston mielestä tämän vuotinen kilpailu oli erittäin korkeatasoinen. Tuomaristo kehui myös kilpailuun osallistuneiden bändien erilaisuutta.

Tuomaristo valitsi kilpailun voittajaksi Jyväskylä Big Bandin johtajanaan Ilkka Mäkitalo.

Ohjelmisto oli monipuolinen sekä bändille sopiva. Soitto oli kypsää sekä dynaamista. Toi esille bändin parhaat puolet. Bändin yleissoundi oli hyvä, kiinteä sekä puhdas. Rytmisektion sai erityistä kiitosta tuomaristolta. Showbisnes otettiin myös huomioon pukeutumisessa sekä koreografiassa.

Toisen palkinnon voitti Turku Jazz Orchestra johtajanaan Jari Hongisto.

Bändin yleissoundi ja vire oli hyvä. Brassisektio sai erityitä kiitosta tuomaristolta erityisesti leadtrumpetisti Tero Lindberg. Orkesteri toimi parhaiten Vellu Halkosalmen kappaleessa Soolo Flight.

Kolmannen palkinnon sai Kuullos Orchestra Helsingistä johtajanaan Samppa Leino.

Bändissä on paljon potentiaalia mutta yksityiskohdat vaativat vielä hiomista. Rytmisektio soitti levollisesti. Saksofonisektio nousi esille kappaleissa Us ja kapellimestari Samppa Leinon biisissä Unexpected Path.

Kilpailun palkinnot olivat 1. palkinto 4000 e, 2. palkinto 2000 e, 3. palkinto 1000 e.

Tämän lisäksi jaettiin solisti- ja tunnustuspalkintoja.

Nuoren solistin palkinto saksofonisti Jetro Sarikoski, JAS Big Band, myöntäjänä Jazz Society Big Band

Nuori alttosaksofoni lead, Johannes Sarjasto, Kuullos Orchestra myöntäjänä Soitin Laine.

Basisti Kaisa Mäensivu, JAS Big Band, myöntäjänä F-musiikki.

Lead trumpetistin palkinto Jani Saaranen, Jyväskylä Big Band myöntäjänä SBBY ry.

Lead trumpetistin palkinto Tero Lindberg, Turku Jazz Orchestra, myöntäjänä SBBY ry.

Nuorin trumpettisektio, JAS Big Band, myöntäjänä Blosari-Kustannus edition Ay.

Energisimmän solistin palkinto, William Suvanne, Imatra Big Band, myöntäjänä UMO Jazz Orchestra.

Suomen big band -mestaruuskilpailu järjestetään seuraavan kerran vuonna 2014.

Kesällä 2013 Imatralla kuullaan uusia suomalaisia big band -sävellyksiä Esko Linnavalli -sävellyskilpailun puitteissa. Kilpailuja järjestetään vuorovuosina tarkoituksena kohottaa suomalaisten big band -kokoonpanojen tasoa sekä tuoda esiin myös uutta suomalaista big band -musiikkia.