Astrid Swan ja Joona Toivanen Trio jakoivat Teosto-palkinnon

1424
lukukertaa

Vuoden 2018 Teosto-palkinnon saivat Astrid Joutseno sävellyksistä, sanoituksista ja sovituksista Astrid Swanin levyllä From the Bed and Beyond sekä Joona Toivanen, Tapani Toivanen ja Olavi Louhivuori sävellyksistä ja sovituksista Joona Toivanen Trion levyllä XX.

15. kerran jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kun voittajia on kaksi, kummankin voittajan palkintosumma on 20 000 euroa.

Palkinnon saajat valitsi kolmihenkinen tuomaristo esiraadin asettamien viiden ehdokkaan joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri ja jäseninä Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla Amen 1 ja 2 -levyjen teoksista palkittu Mikko Joensuu.

”Esiraati oli valinnut monipuolisen ja keskenään hyvin erilaisista teoksista koostuvan ehdokaslistan, mikä antoi meidän työhömme haastetta. Intensiivisten kuuntelukierrosten ja hyvien yhteisten keskustelujen jälkeen ratkaisumme oli kuitenkin selkeä”, totesi raadin puheenjohtaja Kumpula-Natri.

Tuomaristo luonnehti palkitsemiaan teoksia seuraavasti:

From the Bed and Beyond
”Monipuoliset ilmaisukeinot avaavat uusia tasoja kappaleisiin, jotka liikkuvat sujuvasti eri pop-genrejen välillä. Koskettava, rehellinen ja elämänmakuinen kokonaisuus, johon on ammennettu tunteiden koko kirjo.”

XX
”Pienillä liikkeillä etenevä sävelteos on sulavaa lyyristä ilottelua. Hallitun minimalistisesta kudoksesta muodostuu kypsä ja yhteen soiva kokonaisuus.”

Ehdokkaina kaikkiaan viisi teosta tai teoskokonaisuutta

Musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati oli valinnut tänä vuonna palkintoehdokkaiksi viisi teosta tai teoskokonaisuutta. Yllämainittujen voittajien lisäksi ehdokkaina olivat (aakkosjärjestyksessä teoksen nimen mukaan):

Metsänpeitto – Meriheini Luoto
Meriheini Luodon sävellykset levyllä Metsänpeitto.

Reflection – Hyväluoma Group
Tero Hyväluoman sävellykset levyllä Reflection.

Uniin asti – Lotta Wennäkoski
Lotta Wennäkosken sävellys Olli Heikkosen, Saila Susiluodon, Nils-Aslak Valkeapään, Claes Anderssonin ja Kantelettaren teksteihin teoksessa Uniin asti.

Teosto-palkintoehdokkaita vuosien varrella yli 100, voittajia 27

”Teosto-palkinto perustettiin 15 vuotta sitten edistämään kotimaista rohkeaa, omaperäistä ja innovatiivista säveltaidetta. Tämä vuosi mukaan lukien ehdolla on ollut kaikkiaan 109 teosta tai teoskokonaisuutta, joista 27 on palkittu. Niiden kautta tulee näkyväksi se, kuinka elävä ja monimuotoinen musiikkikulttuuri meillä Suomessa on”, sanoo Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi.

Musiikintekijöiden ja -kustantajien rahoittama palkintosumma on enintään 40 000 euroa ja se jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle.  Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Vuoden 2018 palkintoehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat Turun filharmonisen orkesterin intendentti Maati Rehor (esiraadin pj), muusikko-musiikkitoimittajat Arttu Tolonen ja Amanda Kauranne, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro, musiikkitoimittajat Wilhelm Kvist ja Tuuli Saksala sekä muusikko Pekka Kuorikoski.

Lisätietoa Teosto-palkinnosta ja edellisten vuosien voittajista löydät Teoston nettisivuilta.

Kaikkien palkintoehdokkaina olleiden haastattelut ovat luettavissa Teostory-verkkolehdessä.

Teosto-palkintovoittajien julkistusjuhla on Musiikkitalon Ravintolassa torstaina 26.4. klo 18.00 alkaen. Astrid Swan esiintyy tilaisuudessa livenä. Joona Toivanen on estynyt saapumasta juhlaan, joten Joona Toivanen Trion Polaroid-kappaleesta esitetään tilaisuudessa musiikkivideo.

…..

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry

Teosto on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon järjestö. Me Teostossa teemme aktiivisesti töitä sen eteen, että Suomessa on hyvät edellytykset tehdä musiikkia ammattimaisesti ja että suomalaista musiikkia soitetaan nyt ja tulevaisuudessa. Keräämme musiikinkäytön korvaukset ja tilitämme ne edelleen tekijöille ja kustantajille. Pidämme siis huolen siitä, että jokainen meistä voi nauttia musiikista helposti ja laillisesti ja halutessaan hyödyntää sitä oman liiketoimintansa edistämisessä. Edistämällä musiikintekijän hyvinvointia olemme mukana edistämässä koko luovan alan ja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja taloudellista kasvua. Näin olemme tehneet jo 90 vuotta. Rakkaudesta musiikkiin.

Teosto edustaa 33 000:ta kotimaista ja noin kolmea miljoonaa ulkomaista säveltäjää, sanoittajaa, sovittajaa ja musiikin kustantajaa. Teosto keräsi vuonna 2017 musiikintekijöille ja -kustantajille musiikinkäyttökorvauksia 59,8 miljoonaa euroa.