April Jazzin ohjelma on valmistunut

905
lukukertaa
Ambrose Akinmusire. Kuva: Pierrick Guidou.

32. April Jazz -festivaali järjestetään Espoossa 25.-29. huhtikuuta. Tapahtuman koko ohjelma on nyt julkaistu April Jazzin verkkosivuilla. Ulkomaisien esiintyjien osalta nimekkäimmät uudet kiinnitykset ovat yhdysvaltalainen trumpetisti Ambrose Akinmusire sekä ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva ruotsalaisen jazzin superkokoonpano Bobo Stenson Trio. Viron satavuotisjuhlan kunniaksi April Jazzeilla nähdään myös tuore ”Tanskan Grammyjen” tuplavoittaja, laulaja Kira Skovin ja saksofonisti Maria Faustin In The Beginning -teos. Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteen toimipisteissä ja verkkokaupassa.

Monipuolisen kansainvälisen ohjelman täydentää suuri joukko kotimaisten yhtyeiden esityksiä, joiden joukossa on levyjulkaisukonsertteja sekä uuden ohjelmiston ensiesityksiä. April Jazzin kotimaisia esiintyjiä ovat Club For Five +, Espoo Big Band, Ilmiliekki Quartet, Lauri Porra Flyover Ensemble, Elifantree, Teemu Viinikainen III, Raoul Björkenheim sekä Marzi Nyman. Aiemmin julkaistuja ulkomaisia pääesiintyjiä ovat E.S.T. Symphony, portugalilainen fado-laulaja Camané, englantilainen laulaja-lauluntekijä Laura Mvula sekä yhdysvaltalainen jazztrio The Bad Plus.

April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin jazztapahtuma, jossa vierailee vuosittain yli 10 000 kuulijaa. Keväällä 2018 vuorossa on jo 32. April Jazz -festivaali. Tapahtuman konserttipaikkoina toimivat Tapiolassa sijaitseva Espoon kulttuurikeskus – jonka konsertteihin pääsee nyt ensimmäistä kertaa kätevästi myös metrolla – ja ja Espoon modernin taiteen museo EMMA sekä Sellosali Leppävaarassa. Lisäksi perinteiset pääsymaksuttomat jatkojamit järjestetään April Jazz Clubilla Sokos Hotel Tapiola Gardenissa keskiviikosta lauantaihin. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

AMBROSE AKINMUSIRE

Trumpetisti Ambrose Akinmusire saapuu toistamiseen April Jazzeille tuoden Espooseen ylistetyn kvartettinsa. Akinmusiren paksu soundi ja puhutteleva, riskejä kaihtamaton soittotyyli on tehnyt hänestä yhden tämän hetken seuratuimmista amerikkalaisista jazzmuusikoista. Akinmusire opiskeli Thelonious Monk Institute of Jazz -koulussa opettajinaan muiden muassa Herbie Hancock, Wayne Shorter sekä Terrence Blanchard. Vuonna 2007 hän voitti arvostetun Thelonious Monk International Jazz -kilpailun ja jazz-aikakauslehti DownBeat on nimennyt hänet vuoden parhaaksi trumpetistiksi useaan kertaan. Akinmusiren kanssa ovat esiintyneet monet tämän päivän valovoimaisimmista jazzmuusikoista kuten Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding sekä Jason Moran. Hän on julkaissut neljä omaa albumia, joista viimeisin on legendaarisella Village Vanguard -jazzklubilla New Yorkissa elävänä äänitetty tuplalevy ”A Rift in Decorum: Live at the Village Vanguard”, joka ilmestyi kesällä 2017. DownBeat -lehden haastattelussa viime syyskuussa Akinmusire kertoi kuitenkin, että oli ehtinyt kirjoittaa jo likipitäen täyden levyllisen verran uutta materiaalia kvartetilleen, joten hän arveli yhtyeen soittavan vain aiemmin levyttämättömiä kappaletta syksyn keikoillaan. Uskollinen fanijoukko voi siis odottaa innolla Akinmusiren kohtaamista April Jazzeilla.

Ambrose Akinmusire, trumpetti
Sam Harris, piano
Harish Raghava, basso
Justin Brown, rummut

IN LOVE WITH

Rytmistä hulluutta, shamanismia, jossa kapulat ja jouhet lentävät. Harvoin kuulee jousisoittajilta niin primitiivisen rokahtavaa soittoa ja solistista lennokkuutta kuin Ceccaldin veljeksiltä. Virtuoottinen ranskalaisrumpali Sylvain Darrifourcq on vieraillut aiemmin Suomessa saksofonisti Emile Parisienin kvartetin sekä pianisti Eve Risserin White Desert Orchestran kanssa. Nyt hän saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa oman yhtyeensä kanssa. Darrifourcqin sävellyksiä soittavan eriskummallisen jazztrion muodostavat hänen lisäkseen Valentin (sello) sekä Théo (viulu) Ceccaldi. Tämä on koettava!

Sylvain Darrifourcq, rummut
Théo Ceccaldi, viulu
Valentin Ceccaldi, sello

AMBROSE AKINMUSIRE (US), IN LOVE WITH (FR)
Pe 27|4|2018 klo 19.30
Café Louhi
Liput alk. 29 €, Lippupiste

BOBO STENSON TRIO

Ruotsalaisen jazzin huippumuusikoista koostuva Bobo Stenson Trio saapuu Suomeen nyt ensimmäistä kokoonpanolla, jossa soittavat pianisti Stensonin lisäksi basisti Anders Jormin sekä rumpali Jon Fält. Ensimmäisen levynsä jo 1970-luvun alussa julkaissut Bo Gustav ”Bobo” Stenson lukeutuu pohjoismaisen jazzin pioneereihin ja hän on soittanut muiden muassa Jan Garbarekin, Charles Lloydin ja Tomasz Stankon kanssa. Vuonna 2006 eurooppalaisista toimittajista ja tuottajista koostuva raati valitsi Stensonin European Jazz Prize -voittajaksi.

Anders Jorminin soiton soundi ja musikaalisuus saavat kontrabasson ystävät kuolaamaan. Soittimensa ehdottomaan eliittiin kuuluva Anders Jormin on niin ikään soittanut lukuisten tunnettujen jazzartistien kanssa, kuten Lloyd, Stanko, Don Cherry, Elvin Jones, Lee Konitz sekä Joe Henderson. Hänet tunnetaan myös pitkästä urasta professorina Göteborgin musiikkikorkeakoulussa ja vuonna 2003 hänet promotoitiin Sibelius Akatemian kunniatohtoriksi.

Vuonna 2015 rumpali Jon Fältistä tuli yhtyeen kolmas jäsen, jonka Ruotsin jazzliitto on palkinnut vuoden jazzmuusikkona Jazzkannan -palkinnolla. Jormin ja Stenson ovat saaneet saman tunnustuksen vuosina 1994 ja 1997.

Bobo Stenson, piano
Anders Jormin, basso
Jon Fält, rummut

ILMILIEKKI QUARTET

Ilmiliekki Quartetin fanit pääsevät April Jazzeilla nauttimaan uudesta ohjelmistosta, sillä yhtye työstää kevään aikana pitkään odotettua neljättä studioalbumiaan!

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin lukeutuvista jazzmuusikoista koostuva kvartetti on kerännyt kiitosta ja palkintoja uransa alusta lähtien.  Yhtyeen musiikki vuorottelee vapaasti improvisoitujen ja sävellettyjen osuuksien välillä tarjoten väyliä muusikoiden keskinäiselle kommunikaatiolle teemojen ympärillä. Tiukasti yhteen hioutuneen ryhmän melodinen ja intensiivinen soitanta koskettaa yleisöä yli genre- ja maantieteellisten rajojen. Jäsenten omien kappaleiden lisäksi Ilmiliekki on esittänyt tulkintojaan Björkin, Ornette Colemanin, Tom Waitsin, Radiohedin ja Suzanne Vegan tuotannosta. Yhteistyössä laulaja Emma Salokosken kanssa tehdyllä Vi sålde våra hemman -albumilla kuultiin lisäksi kansanlauluja sekä lauluiksi sovitettuja runoja.

Trumpetisti Verneri Pohjola, pianisti Tuomo Prättälä, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Olavi Louhivuori perustivat yhtyeen tammikuussa 2002. Se aloitti uransa räväkästi vuonna voittamalla Pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun vain puoli vuotta perustamisensa jälkeen. Yhtyeen debyyttialbumi ”March of the Alpha Males” oli ehdolla Jazz-Emma:n saajaksi vuonna 2003. Seuraavana vuonna yhtye sai Teosto-palkinnon, se nimettiin Finland Festivalsin Nuoreksi Taiteilijaksi ja trumpetisti Verneri Pohjola valittiin Pori Jazzin Vuoden Muusikoksi. Ilmiliekki Quartetin toinen albumi”Take It With Me” pääsi brittiläisen The Observer -lehden vuoden 2007 parhaiden levyjen listan sijalle 47. Vuonna 2009 yhdessä laulaja Emma Salokosken kanssa julkaistu, ruotsinkielisiä lauluja sisältävä ”Vi sålde våra hemman” -albumi (2009) oli Suomen virallisen albumilistalla kolme viikkoa, parhaimmillaan sijalla 12. Vuonna 2017 Pohjola sai Suomen Jazzliiton vuoden parhaalle jazzmuusikolle myöntämän Yrjö-palkinnon ja hänen tuorein albuminsa ”Pekka” on Emma-ehdokkaana vuoden parhaaksi jazzlevyksi.

Verneri Pohjola, trumpetti
Tuomo Prättälä, piano
Antti Lötjönen, basso
Olavi Louhivuori, rummut

BOBO STENSON TRIO (SE), ILMILIEKKI QUARTET
La 28|4|2018 klo 18
Sellosali
Liput alk. 29 €, Lippupiste

KIRA SKOV/MARIA FAUST: In The Beginning

Viron satavuotisjuhlan kunniaksi April Jazzeilla nähdään tanskalaislaulaja Kira Skovin ja virolaisen saksofonisti Maria Faustin yhteistyönä syntynyt ”In the Beginning” -teos, joka palkittiin Danish Music Awards -gaalassa sekä vuoden 2017 parhaana sävellyksenä että parhaana vocal jazz -albumina. Se sisältää hypnoottisia, ortodoksi-hymnien innoittamia ja runolauluja muistuttavia kertomuksia, joissa virolainen kansanperinne ja länsimaisen kulttuurin vaikutteet sulautuvat yhteen. Lopputuloksena on eräänlainen musiikkityylien, äänikuvien ja tarinoiden hybridi. Faust sovitti yhdessä luodut melodiat ja Skovin sanoitukset kuorolle ja isolle yhtyeelle. Levyn tuottajana toimi, kanadalainen Mark Howard, joka on työskennellyt lukuisten maailmantähtien kanssa kuten Bob Dylan, Willie Nelson, U2 ja Red Hot Chili Peppers.

Ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä ”In the Beginning” saa Tapiolan kirkossa teokselle sopivat, joskin huomattavasti äänityspaikkaansa vähemmän askeettiset puitteet. Oman haasteensa projektin onnistumiselle asetti nimittäin äänityspaikaksi valikoitunut lähes 150-vuotias ortodoksikirkko, josta puuttuivat niin sähkö ja lämmitys kuin juokseva vesikin. Tyhjän kirkon muuttaminen äänitysstudioksi vaati samankaltaisia valmisteluita kuin Hollywood-elokuvan filmaaminen keskellä metsää – generaattoribusseja, lämmittimiä, valaistusta, ruokahuoltoa, kuljetuskalustoa sekä huolella valitun joukon avustajia. Lisäksi yli 20-henkiselle tuotantotiimille järjestettiin majoitustilat ja saunat.

Kira Skov on on julkaissut 11 studioalbumia ja hänet on palkittu kotimaassaan useaan otteeseen muun muassa kahdesti ”Tanskan Grammylla” parhaasta albumista sekä kerran parhaana laulajana. Nykyään Tanskassa asuva Maria Faust on yksi eurooppalaisen jazzin nousevista tähdistä. Klassisen musiikin koulutuksen saanut saksofonisti, sovittaja ja säveltäjä on saanut Tanskan musiikkipalkinnon parhaana säveltäjänä kaksi kertaa ja vuonna 2016 hänelle myönnettiin arvostettu tanskalainen Niels Matthiasens Mindelegat -kulttuuripalkinto.

Kira Skov, laulu (DK)
Maria Faust, alttosaksofoni, kapellimestari (EE)
Ned Ferm, tenorisaksofoni, laulu (US)
Tobias Wiklund, trumpetti (SE)
Meelis Vind, bassoklarinetti (EE)
Nicolai Munch-Hansen, basso, sello, laulu (DK)
Sebastian Rochford, rummut (UK)
Kuoro:
Marie Roos, sopraano (EE)
Silja Uhs, mezzosopraano (EE)
Annely Leinberg, altto (EE)
Raul Mikson, tenori (EE)
Meelis Hainsoo, baritoni (EE)
Joosep Sang, basso (EE)

KIRA SKOV/MARIA FAUST: In The Beginning
Su 29|4|2018 klo 15
Tapiolaan kirkko
Liput ennakkoon alk. 17,50 €, Lippupiste, ovelta 15 €.