Uussuomalainen Foreign Friends muovaa tuttuja suomalaisia sävelmiä

1993
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.

Saksalaislähtöinen pianisti-säveltäjä Sid Hille kokosi yhtyeellisen uussuomalaisia muusikoita esittämään suomalaisille rakkaita sävelmiä eri genreistä ja aikakausilta. Bar Ö:n intiimissä tunnelmassa kuullaan miten suomalainen identiteetti taipuu yhtyeen käsissä jazzin suuntaan.

Suomessa 23 vuotta asunut pianisti Sid Hille on lähtenyt musiikin kautta tutkimusmatkalle suomalaiseen identiteettiin. Hänen Foreign Friends -yhtyeessään soittavat Suomessa pikkulapsesta asti asunut etiopialaissyntyinen lyömäsoittaja Abdissa ”Mamba” Assefa ja hieman lyhyemmän aikaa Suomessa asuneet ruotsalais-turkkilainen laulaja-sellisti Anni Elif Egecioglu sekä islantilainen huippukitaristi Sigurdur Rögnvaldsson.

Foreign Friends ilmaisee oman rakkautensa suomalaiseen kulttuuriin sovittamalla kansallisen kulttuurimme ydinkappaleita jazzmuotoon. Perjantaina selviää miltä kuulostavat vaikkapa Niin minä neitonen, Hard Rock Hallelujah ja Suvivirsi jazztulkintoina. Sävykkäästi moneen taipuvan laulaja Anni Elif Egecioglun vangitseva ääni täydentää suurella sydämellä tulkitsevaa trioa.

Mollivoittoisten ja suomalaista melankolisuutta edustavien kappaleiden lisäksi yhtye on kiinnostunut käsittelemään suomalaisuutta myös toisesta näkökulmasta, kertoo Sid Hille.”Meitä kiinnosti myös se iloinen, huoleton puoli suomalaisuudesta, jossa viaton ihminen juhlii aurinkoista päivää ja maailman monipuolisuutta ja värikkyyttä. Suomihan on 100-vuotiaana erittäin vilkas, värikäs ja monipuolinen kulttuurikenttä – kuten se oli myös 100 vuotta sitten. Siihen aikaan kuitenkin katsottiin poliittisesti tärkeäksi painottaa suomalaisuuden yhtenäisyyttä oikeuttaakseen Suomen itsenäisyyttä. Tänä päivänä kaiken maailman vaikutteita Suomen kulttuurissa ei voi kieltää, eikä tarvitsekaan; päinvastoin sitä kannattaa juhlia, niin kuin uudet poplaulut tekevätkin, kuten esimerkiksi Haloo HelsinginMaailman toisella puolen tai J. Karjalaisen biisit.”

Saksalaislähtöinen pianisti Sid Hille (s. 1961) muutti Suomeen vuonna 1994. Aiemmin Yhdysvalloissa ja Hollannissa asunut mies on ehtinyt kerätä kulttuurikokemuksia maailmalta muun muassa Platypus Ensemblen riveissä. Säveltäjänä Hille on menestynyt parhaiten big band -sävellysten, kamarimusiikin ja elokuvamusiikin alalla. Vuonna 2010 hän oli ehdokkaana Jussi-palkinnon saajaksi musiikistaan Saara Cantellin elokuvaan Kohtaamisia/Heartbeats.

Anni Elif Egecioglu (s.1986) on ehtinyt vaikuttaa säveltäjänä, sellistinä ja laulajana jo useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä klassisen musiikin, popmusiikin sekä jazzin rajapinnalla liikkuvissa yhtyeissä, kuten Elifantreessä, Frank Frank Frankissa ja Kauhukakarassa. Tänä vuonna hän on julkaissut Edith Södergranin runoihin pohjautuvan ensimmäisen sooloalbuminsa Edith.

Abdissa “Mamba” Assefa (s. 1973) on yksi suosituimmista ja työllistetyimmistä perkussionisteista suomalaisen jazz- ja populaarimusiikin kentällä. Assefa aloitti rumpujensoiton 11-vuotiaana ja on myöhemmin perehtynyt erityisesti gambialaiseen polyrytmiikkaan. Yhteistyöprojekteja on kertynyt mm. Sami Saaren, Giant Robotin, The Five Corners Quintetin, Sami Pitkämön, Tuomo Prättälän ja Timo Lassy Bandinkanssa.

Sigurdur Rögnvaldsson on opiskellut jazzmusiikkia ja improvisaatiota Göteborgissa ja Tukholmassa. Hänelle ominaisin alue löytyy rockin ja jazzin välimaastosta. Rögnvaldsson säveltää ja toimii yhtyeenjohtajana Dark Forest -yhtyeessä, ja pyörittää myös omaa Hekla Productions -levymerkkiä. Yksi Rögnvaldssonin tärkeimmistä kokoonpanoista on suomalais-sveitsiläis-islantilainen Equally Stupid, jossa hän soittaa baritonikitaraa.

Flame Jazz: Foreign Friends
Anni Elif Egecioglu – laulu
Sigurdur Rögnvaldsson – kitara
Sid Hille – piano
Abdissa “Mamba” Assefa – lyömäsoittimet
Pe 13.10.2017 klo 19
Bar Ö
Linnankatu 13, Turku

Ennakkoliput: Tiketti
Normaali 16,5 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 13,5 €

Lipunmyynti myös ovella klo 21 alkaen.