Jorma Tapio & Kaski ja Pauli Lyytinen yhteiskiertueella

1121
lukukertaa
Jorma Tapio & Kaski.
Jorma Tapio & Kaski.
Jorma Tapio & Kaski.

Jazzliiton maaliskuinen kiertue tuo yhteen Jorma Tapion luonnonläheisen ja primitiivisen free jazzin sekä Pauli Lyytisen villin kokeilunhalun. Saksofonistien johtamat yhtyeet kiertävät Suomessa ja Virossa yhteensä seitsemän esiintymisen verran.

Suomen Jazzliiton kiertueella maaliskuussa kuullaan kahta väkevää yhtyettä, kun Jorma Tapio & Kaski sekä Pauli Lyytinen Machinery kiertävät seitsemän konsertin mittaisella turneella, joka on samalla kummankin esiintyjän levynjulkaisukiertue. Kuusi konserteista on Suomessa ja yksi Tallinnassa. Kahden saksofonistin projektit täydentävät toisiaan yllättävillä tavoilla ja esitysten lopullinen vuorovaikutussuhde selviää vasta kiertueen aikana. Tapion luotsaama Kaski on triokokoonpano, jossa rytmisektiona kuullaan bassossa Ville Rauhalaa ja rummuissa Simo Laihosta. Machinery puolestaan on mm. Elifantreee-yhtyeestä tutun saksofonisti Pauli Lyytisen persoonallinen sooloteos. Yhtyeiden kiertue starttaa keskiviikkona 9.3. Kajaanin Kouta-salista ja päättyy lauantaina 19.3. Joensuuhun.

Jorma Tapio & Kasken musiikki on raakaa ja herkän melodista free jazzia jossa on vaikutteita kansanmusiikista ja klassisesta länsimaisesta musiikista. Sävellykset ovat pääosin Tapion omaa käsialaa. Pitkän linjan puhallinsoittaja Tapio on tunnettu omista yhtyeistään sekä vetämästään Sound & Furystä ja yhteistyöstä norjalaisen lyömäsoittaja Terje Isungsetin kanssa. Kasken yhteen hitsautunut rytmisektio Ville Rauhala – Simo Laihonen on tuttu Black Motor -yhtyeestä. Kaksen esikoislevy Ghatika julkaistaan 13.3. porilaisen Karkia Mistika Recordsin toimesta.

Toinen kiertueen saksofonistitähdistä on kotimaisen jazzin ”kauhukakara” Pauli Lyytinen. Machinery on Lyytisen sävellyksistä ja improvisaatiosta koostuva sooloprojekti, joka sai alkunsa vuonna 2011. Kappaleiden monikerroksinen orkestrointi luodaan live-efekteillä ja -loopeilla, saksofonin perkussiivisilla äänillä sekä persoonallisella saksofonisooloilulla. Lyytisen koneisto toimii hämmästyttävän monipuolisesti ja saumattomasti, ja saksofonisti itse on koneenkäyttäjänä vertaansa vailla. Lyytisen albumi Machinery ilmestyy 11.3. Eclipse Musicin julkaisemana.

Pauli Lyytinen Machineryn esittelyvideo

Vuonna 1966 perustettu Suomen Jazzliitto ry on tärkein jazzin edunvalvoja ja kattojärjestö Suomessa. Jazzliitto tuottaa kiertueita ja jokakesäistä Jazz-Espa-festivaalia, ylläpitää Jazz Finland -tietokantaa ja ylläpitää jazz-alan sisäistä keskustelua Facebookissa toimivan Jazzkahvit-ryhmänsä kautta. Lisäksi Jazzliitto osallistuu jazzin asiantuntijatahona kulttuuripoliittiseen keskusteluun Suomessa. Vuonna 2016 Jazzliitto juhlistaa 50-vuotista taivaltaan historiikkijulkaisun, juhlavuotta varten kootun Jazz-Yrjö-yhtyeen ja Yrjö-palkintonäyttelyn merkeissä.

http://jazzfinland.fi

Jorma Tapio & Kaski sekä Pauli Lyytinen Machinery Jazzliiton kiertueella 9.–19.3.

ke 9.3. klo 19 Kajaani, Kouta-sali
to 10.3. klo 19 Raahe, Raahen teatteri
pe 11.3. klo 21 Tallinna, Teater NO99
la 12.3. klo 22 Turku, Åbo Svenska Teater, Café Tiljan
su 13.3. klo 18 Pori, Validi Karkia -klubi / Kaupunginkirjasto *mukana myös Léo Dupleix (FRA)
to 17.3. klo 21 Jyväskylä, Poppari
pe 18.3. klo 20 Kuopio, King’s Crown
la 19.3. klo 20 Joensuu, Teatteriravintola

JORMA TAPIO & KASKI
Jorma Tapio, saksofonit & bassoklarinetti & huilu / Ville Rauhala, basso / Simo Laihonen, rummut

PAULI LYYTINEN MACHINERY
Pauli Lyytinen, saksofonit & efektit