SuomiJazz.com

Tangoa ilmassa!

• 27.9.2016 • Osio: Keikka-arviot
Club for Five. Kuva: Maria Aaltonen.

Club for Five. Kuva: Maria Aaltonen.

Perjantai-illan hämyssä oli odottava tunnelma. Jyväskylän Paviljongin Faneri-sali oli täynnä kuulijoita ja ilmoilla hyvä kihinä. Olihan luvassa suomalaisille rakasta tangomusiikkia illan niminä Unto Mononen ja Toivo Kärki.

Tyylikkäinä uusissa esiintymisasuissaan lavalle asteli Ilmavoimien Big Band raikuvien aplodien säestämänä. Illan aloitti Vellu Halkosalmen hieno sovitus Lapin tangosta. Vieraileva kapellimestari Ralf Nyqvist oli tehnyt orkesterin kanssa laadukasta työtä. Bändi soitti rytmisesti tarkasti ja tunnelmaa kohottivat Aki Vänskä ja Esa Perämäki nautittavilla sooloillaan.

Yleisö oli tangotunnelmaan koukutettu ja lavalle asteli Club for Five. Ensimmäisessä yhteisnumerossa Liljankukka oli havaittavissa lauluyhtyeen puolelta aavistuksenomaista epävarmuutta. Lauluyhtyeen lavapresenssi ja välitön esiintyminen hurmasivat kuitenkin yleisönsä ensi hetkestä lähtien. Pessi Levannon oivaltavat sovitukset istuivat molemmille esiintyjäryhmille kuin se kuuluisa nenä päähän toisiaan erinomaisesti täydentäen.  Big bandista löytyi myös monia taiturimaisia solisteja. Näistä tässä kohtaa mainittakoon Jani Saaranen, joka sooloili flyygelitorvellaan Illan viimeistä tangoa ja Jetro Sarikoski, joka revitteli Sateen tangoon diskohenkisen tenorisoolon.

Väliajan jälkeen Club for Five esitti a cappellana Siks oon mä suruinen –tangon. Taidokasta laulamista ja huippuunsahiottua osaamista oli ilo kuunnella. Ilmavoimien Big Bandin instrumentaaliversio Satumaasta Halkosalmen sovittamana sai bändin lähes lentoon. Alttohuilusoolo Mikko Suhosen soittamana siivitti Aki Vänskän todella upeaan vireeseen. Vänskän ja bändin välinen vuoropuhelu sai kuulijan tuntemaan olevansa jonkin ihmeellisen äärellä.

Illan mittaan Club for Fiven joukosta muodostui erilaisia kokoonpanoja, jotka toivat iltaan runsaasti vaihtelua. Yhtyeen jäsenistä löytyi myös erinomaisia solisteja.  Yhtenä mainittakoon Susanna Lukkarinen, joka tulkitsi upeasti Mikko Hassisen hienon minimalistisesti sovitetun tangon Tähdet meren yllä. Sauli Hämäläinen soitti tähän pianollaan kauniisti istuvan soolon. Erityisen hienona sovituksena jäi mieleen myös Levannon Yön tummat siivet, jossa lauluyhtyeen taustalla soitti vain Big Bandin saksofonisektio ja komppi.

Konsertin kolme viimeistä tangoa olivat musiikin sovittamisen sekä ammattimuusikoiden suurta juhlaa. Sateen tango johdatti kuulijan Euroviisujen ihmeellisen maailmaan Lordin nousevista siivistä lähtien, Yön hiljaisuudessa  -tango kuultiin Ultra Bran julistavalla tyylillä, johon Jani Saaranen soitti paso doblen hengessä taiturimaisen soolon. Viimeinen yhteiskappale Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa oli varsinainen humoreski.

Tämän hengästyttävän ilotulituksen jälkeen yleisö sai vielä encorena kuulla Club for Five –yhtyeen a cappella -version tangosta Sinun silmiesi tähden.  Tälle yhtyeelle harmonioiden, tyylien ja rytmiikan vaihtelu ei tuota tuskaa; solisee korviin kuin keväinen puro.

Jyväskylän Paviljonki ravintola Faneri 23.9.2016 klo 19
”Tangoa ilmassa”, Aalto-sarjan III konsertti
Ilmavoimien Big Band ja Club for Five